FODMAP-Eventyret: Julemat som aldri mer

Julebrus til julemat

Eksperiment Julemat

Jula var rett rundt hjørnet. I butikkene føles det som om den er rett rundt hjørnet fra Halloween og ut, men nå var det ramme alvor. Som nevnt i et tidligere innlegg hadde jeg gjort en avtale med legen og ernæringsfysiologen. Jeg hadde fått en liste over glutenholdig mat, og skulle begynne å teste dem når jeg var klar. Klar hadde jeg bestemt meg, ville være når julemat ble hverdagskost. Altså, veldig snart nå. Dersom jeg fikk reaksjoner på noe som helst så skulle jeg ta kontakt med ernæringsfysiologen. Da var jeg lovet å få time til den tidligere omtalte gastroskopien (grøss), innen 6 uker.

havre

Havre er noen farlige greier altså.

Det gikk egentlig værre enn forventet. Det siste halvåret hadde jeg sverget til glutenfri havre til frokost. Havre er egentlig ikke en kilde til gluten, men har alikevel ofte gluten i seg pga. krysspollinering. Derfor så skiller man mellom vanlig og glutenfri havre. Selv om man må ha enten cøliaki eller være svært sensitiv for å reagere på havre pga. gluten. Så man skulle jo tro at det ville gå greit da. Det var i hvertfall hva jeg håpet på den morgenen jeg satt der å smakte på vanlig havre for første gang på en evighet. Det smakte jo ganske dønn likt. Selv om, det var fint å slippe de harde skallene fra kornet som er dårligere skilt ut i den glutenfrie varianten. Men, jeg rakk ikke å spise opp alt i bollen min før det var full mageknip, og til sengs i fosterstilling. Så da var i hvert fall en ting klar, de neste ukene ville bli meget morsomme.

Julebrus er eksellent tilbehør til julemat.

Man kommer litt i stemning bare av fargene på julebrusen.

Fordi julemat er best, så går det greit til test.

Men julen var som sagt rett rundt hjørnet. Og jeg er som sikkert mange andre veldig glad i alskens julemat. Julebakts, ribbe, fårikål, pinnekjøtt, elgstek og ovnsbakt ørret hører med til sesongen i min familie. Denne gangen var det litt spesielt da. Spise kjempegod mat for så å få vondt. Rent mentalt var det litt som å bedrive selvpining. Og så lenge jeg konstant hadde symptomer var det ikke mulig å teste nye matvarer. Det var litt som å være tilbake hvor jeg startet, smerter og plager hele tiden, men ingen anelse om hva som forårsaket det når.

 

 

Likevel da, hvem kan vel motstå noe slikt?

Pinnekjøtt er typisk julemat

Pinnekjøtt med julepølse, potet og kålrabistappe.

 

 

Så da var det bare å hive innpå julematen, og leve med symptomene. Om årsaken var cøliaki eller ikke ville bli avklart ved gastroskopien.

2 Comments

  1. Camilla

    Så forferdelig. Julemat som er så godt. Kroppen er ikke så lett å samarbeide med alltid.

    Jeg visste forresten ikke at det var gluten i havre. Så interessant og samtidig litt pussig..

    1. Sigrid (Post author)

      Vet, visste ikke det med havre selv heller før jeg ble diagnosert.

Leave a Comment