FODMAP-eventyret: Utprøving av nye matvarer

Da var den rene dietttiden over. Neste steg var utprøving. Det var nå tid for nok et møte med ernæringsfysiolog Knudsen. Det skulle både tas en ny pusteprøve, og rekkefølgen av matvarer til utprøving skulle planlegges. Vi laget en liste over matvarer jeg ønsket å teste, i den rekkefølgen de skulle testes. Logikken var at matvarer som sannsynligvis gikk greit skulle testes først. Ting vi mistenkte reaksjoner på skulle tas senere. På denne måten ville jeg først få utvidet reportoaret litt, slik at livet ble enklere. En av de første tingene som jeg prøvde ut var paprika. Det var mens jeg hadde praksis på Oslo Handelsgym. Så da ble det en tur bort til Kiwi i lunsjen. Kjøpe en paprika, og spise den som et eple. Dette ble repetert dagen etterpå. Konklusjonen av utprøving: Paprika går greit. Yippie!

Detaljfiksert utprøving

Noen dager senere lagde samboeren min en god kyllingrett med tomat og paprika. Jeg hev innpå i lykke over smaksrik mat. Litt senere ble jeg kjempedårlig. Det viste seg at paprika og paprikapulver i denne sammenheng var to helt forskjellige ting. Ernæringsfysiologen hadde jo sagt at ting som var tørket eller hermetisert ville være mer konsentrert enn ferske varer, Derfor kunne jeg få reaksjoner på paprikapulver selv om fersk paprika gikk fint. Likevel, jeg hadde jo ikke ant at det kunne være så stor forskjell.

Her kom jeg til en ny konklusjon. Utprøving handlet om å være detaljfiksert. Man måtte være spesifikk og grundig med både valg av matvarer og utprøving av dem.

Utprøving av fersk paprika og paprikakrydder gav totalt forskjellige resultater

De her to matvarene er for mange nokså det samme, tydeligvis ikke for magen min!

(image courtesy of momo at http://www.wallpapersource.co/ check them out for free wallpaper downloads)

 

Så ting ble altså litt mer komplisert. Men det skulle bli enda værre. Følg med videre.

Leave a Comment