FODMAP informasjon

Hva er FODMAP?

FODMAP er en forkortelse for Fermenterende Oligo-, Dio-, Mono-sakkarider og Polioler. Samtlige av disse muligens fremmede ordene er ulike former for karbohydrater. De er alle nokså vanlige i en typisk vestlig diett. Eksempler er fruktose, glukose, sorbitol og xylitol.

Enkelte mennesker har en veldig dårlig eller manglende evne til å ta opp FODMAPs. Dette kan kalles FODMAP-intoleranse. Dette er ingen egentlig diagnose, men går under samleiagnosen IBS. Hos dem passerer karbohydratene gjennom fordøyelsessystemet til tykktarmen. Her fermenterer de og skaper problemer.

Hva er IBS?

IBS står for Irritable Bowel Syndrome. Egentlig så er det en samlebetegnelse. Den brukes på pasienter som har et utvalg symptomer og ikke kan diagnoseres med noe annet. IBS kan ha mange årsaker. Manglende evne til å fordøye FODMAPs er en av dem. Dette kan, noe upresist, kalles FODMAP-intoleranse.

Hvordan får man IBS?

IBS er noe alle i praksis kan få, og det er flere mulige årsaker. Det er usikkert nøyaktiv hva og hvordan man pådrar seg syndromet, men det er en del indikatorer. De vanligste årsakene er at tarmsystemet har vært utsatt for større påkjenninger som påvirker bakteriefloraen i tarmene til sådan grad at de ikke kommer tilbake til «normal» funksjon. Risikoen for å få IBS øker ved akutte matforgiftninger og antibiotikabehandlinger.

Hva er symptomene?

Om en person med FODMAP-intoleranse spiser FODMAP holdig mat kan en mengde symptomer vise seg. De fleste symptomene ligner eller er like de hos en cøliakipasient. De to diagnosene blir derfor fort forvekslet. Mange pasienter blir aldri korrekt diagnosert. Det er også ganske vanlig å ha både FODMAP-intoleranse og cøliaki.

Symtomer:

 • Unormal stor gassproduksjon i tarmene.
 • Oppblåst mage.
 • Gasssmerter.
 • Diaré.
 • Forstoppelse.
 • Oppkast.
 • Utmattelse.
 • Humørsvinginger.
 • Manglende sexlyst.
 • Dempet gledesfølelse.

(Dette er ikke en komplett liste, men viser noen av de mest fremtredende symptomene. Pasienter vil vanligvis oppleve flere symptomer samtidig.)

Hvordan behandles FODMAP-intoleranse?

Dr. Sue Shepherd

Dr. Sue Shepherd

 

Det er ingen kur for FODMAP-intoleranse. Alikevel, så kan man leve symptomfritt ved å følge en low-FODMAP diett. Dette er en diett som består av matvarer som inneholder såpass lite av FODMAPs at det vanligvis ikke vil føre til reaksjoner. Denne dietten er en videreutviklet form av en fructose malabsorption diett utviklet av Dr. Sue Shepherd ved Monash University i Australia i 1999. Et team ledet av Professor Peter Gibson, hvor Dr Sue Sheperd også deltok, stod for den første fullverdige low-FODMAP dietten. Enkelte vil oppleve reaksjoner selv med en low-FODMAP diett og må da forholde seg til en diett som er helt fri for FODMAPS. Det er mange ulike versoner av slike dietter som er ute og går nå. Man burde se litt kritisk på dem tilgjengelig på nett. Dersom du tror du kan ha FODMAP-intoleranse så kontakt fastlegen din. Om du får diagnosen vil en ernæringsfysiolog kunne hjelpe deg med en diettplan som passer deg.

Det anbefales ikke å følge en low-FODMAP diett dersom du ikke har blitt diagnosert. Det er ikke spesielt sunt å gå på en slik diett med mindre kroppen behøver det.

 

Hvor kan jeg finne mer informasjon om FODMAP?

Det er mange kilder om fodmap og ulike dietter på nett, men kvaliteten varierer. Informative nettsider vil bli lagt til her.

4 Comments

 1. Pingback: FODMAP-Eventyret: Veien til diagnose - SBradley Works

 2. Pingback: Matanmeldelse - Rica Park hotel Sandefjord - SBradley Works

 3. Pingback: Matanmeldelse - Sherryhaugen på Øvrevoll - SBradley Works

 4. Pingback: Matanmeldelse - Thon hotell Vettre - SBradley Works

Leave a Comment