Jeg er en passiv røyker!

Passiv røyker eller aktiv, å innhalere dette er farlig.

Jeg er en passiv røyker

Passiv røyk er farlig

Farlige greier dette her altså.

Da har jeg altså sagt det. Jeg absolutt hater lukten av røyk, hva det gjør med kroppen, og de allergilignende reaksjonene røyking gir meg. Og likevel, så er jeg en passiv røyker, totalt ufrivillig. Det er så og si uunngåelig å bevege seg i det offentlige byrom uten å inhalere giften man kaller nikotin. Og ja, jeg mener betegnelsen gift er helt passende. Tobakksplanten produserer nemlig nikotin for å drepe insekter som ellers hadde skadet planten.  Tenk å frivillig inhalere et insektmiddel (!), jeg forstår ikke at folk kan gjøre slikt. Men, dem om det. Det er ikke meningen å hindre mennesker i å kunne gjøre hva de selv ønsker med egen kropp. Rent prinsipielt er jeg totalt i mot morallovgivning og å forby andre å gjøre ting fordi man selv ikke liker det. Derimot, så er det til stor frustrasjon å tvinges til å være en passiv røyker utelukkende fordi andre har lyst til å ta seg en cig.

 

Helsefarlig passiv røyking

At det er helseskadelig å røyke er velkjent. Det er også bevist ettertrykkelig at det er like farlig å være en passiv røyker. Denne videoen illustrerer ganske flott forskjellen på friske lunger, og lungene til en som har røykt over flere år. Jeg er ganske sikker på at mine lunger ikke lengre er like flotte som de «friske», fordi, jeg er en passiv røyker.

Røykeloven

Jeg er gammel nok til å huske hvordan det var før røykeloven kom. Man kunne knapt spise ute eller ta en drink uten å befinne seg i luft som var tykk av smog. Det hindret faktisk min bevegelse i det offentlige rom da jeg på den tiden fikk svært sterke allergiske reaksjoner av røyken. Innføringen av røykeloven gjorde det mulig å sitte ned å spise og nyte, uten kløende, rennende, nese, øyne og hals.

røyking såvel som passiv røyking dreper.

En av de første ting som ble gjort for å hindre folk i å røyke var slike advarsler på pakkene.

Nylig ble røykeloven skjerpet. Paragraf 25 innledes nå slik: «I lokaler og transportmidler hvor allmennheten har adgang skal lufta være røykfri. Det samme gjelder i møterom, arbeidslokaler og serveringslokaler. Utendørs inngangspartier til helseinstitusjoner og offentlige virksomheter skal være røykfrie.» Dessverre blir ikke denne loven håndholdt i særlig grad, og alt for mange mennesker gir totalt blaffen. Senest for to dager siden så jeg en trikkesjåfør på Majorstua stå rett utenfor trikken med røyken i hånd. I og for seg greit at hun ønsket å ta seg en røyk i pausen sin. Problemet var at hun stod rett utenfor den åpne døren til trikken. Man kunne se med det blotte øye hvordan røyken seg inn i trikken. Altså i direkte brudd med §25. Jeg var glad jeg nettopp hadde steget av, og ikke var på vei om bord den trikken.

Liknende situasjoner ser jeg hver eneste dag. Folk står med røyken i hånd rett utenfor inngangen til offentlige bygg. Du skal nesten være heldig om du finner ett inngangsparti hvor man ikke er tvunget til å inhalere giften på dagtid på Blindern. Det til tross for at noen av fakultetene har begynt å sette opp røyking forbudt skilting og flyttet askebegrene lengre unna. Nei, jeg vil ikke inhalere din gift. Du gjør meg til en passiv røyker uten en gang å spørre om det er greit. Du må gjerne forpeste din egen helse mr. røyker, men vis hensyn for andre. Når du står rett utenfor et offentlig bygg som ikke-røykere har ærender innenfor, så gir du dem ikke noe valg. Det er et overtramp mot dine medmenneskers rettigheter og et brudd på norsk lov. Skjerpings!

 

Dette er litt sånn på siden av tema. Men under de mange eksperimentene med å lage illustrasjoner til denne posten, fant jeg en positiv ting med røyk. Det kan være ganske pent også. Bare se. Ingen photoshopping her!

Vakker passiv røykbluezipsmoke

Leave a Comment