Matanmeldelse – Thon hotell Vettre

Lutefisk fra Thon hotel Vettre

4 Måltider på Thon hotell Vettre

Forrige helg var jeg på en konferanse som ble avholdt på Thon Hotell Vettre. Så da ble det nok en hotellhelg med all-inclusive. Som vanlig, så var listen min med all nødvendig informasjon om hva jeg kan spise sendt inn på forhånd. Slik at kjøkkene kunne være forberedt og vite hvilke tiltak som burde gjøres når de fikk en gjest med FODMAP-intoleranse. Jeg fikk bekreftet at den var ankommet kjøkkenet tidlig fredag morgen og regnet derfor med at alt ville gå fint.

Første lunsj

Ingen allergimerking på Thon hotell Vettre

Dette var det første som synet som møtte oss. Pålegg fra nærbutikken, uten allergimerking!

Ankomst var lørdag formiddag. Det første måltidet var da lunsj. Det første som slo meg var ingenting var merket med gluten eller laktose en gang. Det er ganske vanlig ved buffé i Norge. Slik merking burde være en selvfølge, spesielt på et hotell med flere hundre gjester samtidig. Da er det nokså sikkert noen som er intolerante eller allergiske mot gluten eller laktose. Og mer spesielt, når listen min tydelig sier at gluten er no-go så skulle kjøkkenet ha kunnet lagt sammen to og to. Det stod lapp ved resepsjonen om å gi beskjed ved matallergier, så kanskje de hadde gjort noe da. Men, jeg hadde som sagt sendt mail bare to dager før, og fått bekreftelse på at den var mottatt. Etter mitt syn, så var beskjed gitt, skriftlig!

Så da ble jeg nødt til å finne en kokk. I det kaoset av farlig sultne politikere som prøvde å finne ut av både mat og sitteplasser på en gang var det ikke lett. Da jeg først fikk snakket med en kokk kjente han til listen min, men visste ikke hvor den var og var uvillig til å lete den frem. Derimot, så hadde han laget kaldmaten, og kunne fortelle meg hva de ulike tingene var laget av. Så noe mat ble det jo. Det ble eggerøre, (som smakte meget frisk med sitronsaft og ingen melkeprodukter), reker i dill, røkelaks, sashimi, syltet ingefær, majones, og en god dose reker.

Kald lunsj på Thon hotell Vettre

Slik så tallerkenen min ut, man kan tydelig se at sashimien i forgrunnen har gått i oppløsning.

Maten var helt grei. Eggerøren var bedre enn først antatt, men hadde blitt enda bedre med en urt som smakstilsetning. Det øvrige var i helt ok butikkjøpt mat kategorien… Ingen kulinariske overraskelser. Sashimien var en skuffelse. for det første, så var det kun skåret laks. For det andre, så var skivene ikke særlig pent skåret. De falt faktisk fra hverandre på veien fra fatet til tallerkenen. Og, for det tredje, så var ikke det rette tilbehøret på plass. Ingen soyasaus, og verre, ingen ris! Wasabi og syltet ingefær var riktignok til stede, men ris er hovedingrediensen i sushi, så å late som man har sushi på menyen uten å ha ris til er å misbruke ordet. Så selv om de kanskje vil påstå noe annet, så er det ikke sashimi hos Thon hotell Vettre.

Når dessert er redningen

Jeg ble ikke ordentlig mett, så da var det bare å ta turen til dessertbordet. Og der fant jeg redningen. Sjokolademousse! I sånne små søte glass. De ble fast avslutning på alle måltider deretter. (jeg spiste 6 slike små glass med mousse i løpet av 3 måltider.).. Er jeg litt sjokoglupsk? Ja. Men de var jo veldig gode også da. Og rent prinsipielt, når jeg er på hotell så skal alle måltider avsluttes med dessert. Men, allikevel, å måtte gå for dobbelt opp av dessert for å mettes tyder på mangler ved hovedretten.

Sjokolademousse fra Thon hotell Vettre

Slik var sjokolademoussen. Toppet med hvit sjokolade.

Et (for meg) stusselig julebord på Thon hotel Vettre

Julekoldtbord på Thon hotell Vettre

Slik så varmaten ut ved julekoltbordet.

Så var det tid for middag. Standard julekost. Det var kjøttpølser, medisterkaker, pinnekjøtt, rotmos, lutefisk med tilbehør, og den samme kaldmaten som til lunsj. Så var det å finne ut hva som jeg kunne spise.

Det viste seg at kokkene ikke behersket norsk, og samtalen måtte da bli på engelsk. Det er vanligvis helt greit å snakke engelsk, men når det er broket engelsk og uten å være sikker på at de kunne alle ordene opplevdes det som en risikofaktor. Litt pidgin-språk, en fin blanding av norsk og engelsk, til slutt ble det klart hva maten var laget av. Kjøttpølsene og medisterkakene var fra Gilde, så da var jo det umulig. De hadde puttet karve i rotmosen så det gikk heller ikke. Det var gluten i alle sausene. så da ble det tørrmat igjen. Poteter, en skive ribbe, og… kald mat. Ikke var ribben spesielt god på smaken heller. Jeg vil spise varmt til middag, og ikke lunsjen på repeat. Her var det helt tydelig at kjøkkenet ikke hadde tenkt på meg i det hele tatt under matlagingen. Da jeg nevnte listen var igjen beskjeden om at jo, de visste om en liste. Min frustrasjon var synlig, og en av kokkene tilbød seg å lage noe mat til meg. Han fant fram listen min. Utrolig nok så hadde den en del rosa overstrykninger som gav inntrykk av at den var blitt lest. Da burde jo det også ha resultert i forberedt mat til meg. Uansett, så var det nå bare å se hva denne kokken skulle ordne til meg. Så da satt jeg med til bords med det jeg hadde, og ventet i spenning. en 7-8 minutter senere landet denne gryten ved siden av meg. Persillerot, gulerot og rødbeter med persille. Langt mer enn jeg noen gang kunne ete. Det var ganske godt på smak, men hjalp ikke på at måltidet var tørt. Likevel, innen jeg var blitt lei av persillerot var jeg også i ferd med å bli mett.

Rotgrønnsaker fra Thon hotell Vettre

Min helt egen, gedigne gryte med rotgrønnsaker.

Det var kransekake på dessertbordet, så da var det et enkelt og trygt valg. Som alt annet var det rett fra nærbutikken. På et konferansehotell med storkjøkken forventer man at det meste er laget på huset, det er ikke tilfellet på Thon hotell Vettre. Jeg tok de siste to bitene. En tygge i munnen, og gikk for å hente en kopp te. Utvalget av tesorter skal hotellet ha skryt for. Det var stort, og inneholdt både pose- og løsvektste. Samt herlig store tekopper. Da jeg kom tilbake til matbordet var tallerkenen min med kransekake forsvunnet. Kelnerne var en tidvis for effektive med ryddingen. Frustrasjonen var stor, det var jo de siste bitene jeg hadde blitt frastjålet. Heldigvis, da jeg spurte kokken klarte han å finne frem en ny kransekake. Da tok jeg smellbongbongen som et plaster på såret og nøt resten av måltidet.

Frokost og nye søtsaker

Frokost neste dag var neste måltid. Igjen, den samme kaldmatsbufeen. Nå hadde jeg begynt å bli veldig lei av den. Det var de samme få varene jeg hadde kunnet spise av som før. Og som ved alle tidligere måltider, folk som ikke fant brødet. Det var et eget bord hvor alt av brødmat var plassert. Og det var ikke logisk plassert, så folk som lette fant det rett og slett ikke.

Brødet som ingen fant på Thon hotell Vettre

Her er brødbordet som ingen fant.

Og dessert da, som nevnt er det obligatorisk for meg på hotell. Sjokolademoussen var ikke å finne, derimot var det smooties og yoghurter. Kokken som stod der ante ikke hva de inneholdt og måtte hente hun som hadde laget dem. Yoghurten viste seg å være egnet. Det var en frisk hjemmelaget yoghurt med skogsbær i bunnen. Den smakte meget godt.

Konklusjon for Thon hotell Vettre

Den siste lunsjen var så til forveksling lik den første at den knapt er verdt å nevne. Så hva er konklusjonen? På Thon hotell Vettre har de et stort kjøkken og et hyggelig personale. Men disse ressursene blir ikke utnyttet godt nok. Store deler av menyen bestod av mat kjøpt i nærbutikken. Kall meg gjerne kresen men på hotell ønsker jeg å få spise mat som ikke er helt identisk med den hjemme. De rettene som var laget på kjøkkenet hold en ganske grei kvalitet, spesielt søtsakene. Ribben var jeg ikke alene om å være misfornøyd med heller. Rent kulinarisk svarte hotellet ikke helt til forventningene. Litt større variasjon og flere retter laget på kjøkkenet hadde gjort mye.

Personalet var hyggelige og forsøkte å hjelpe når jeg kom med spørsmål og behov. Men det er helt tydelig at Thon hotell Vettre totalt mangler rutiner for å ivareta en matallergiker. Listen min hadde ikke ført til noen planlegging i forkant av besøket. De ansatte visste ikke med sikkerhet hva mat de ikke selv hadde laget inneholdt. Språkutfordringer gjorde situasjonen enda vanskeligere. Med unntak av den ene kokken som lagde i stand grønnsaker til meg ved middagen var det totalt mangel på initiativ og løsningsorientering. Min misnøye og suboptimale situasjon var tydelig for personalet fra første måltid, men til tross for det ble ingen forsøk på forbedring gjort. Ikke følte jeg meg 100% trygg på at kokkene hadde husket å fortelle meg om alle ingrediensene i maten til enhver tid heller. I matveien, så var ikke oppholdet spesielt hyggelig. Misforstått sashimi og eggerøre er ikke noe å leve av over flere måltider.

Thon hotell Vettre kan dessverre ikke anbefales for dem som sliter med matallergi eller intoleranser. Her blir du ikke ivaretatt på en god måte, selv om beskjed er gitt før ankomst.

Dette innlegget gikk ikke ubemerket hen, og ledet til et nytt besøk. Den historien kan du lese her.

2 Comments

  1. Pingback: INVITERT tilbake til Thon Hotell Vettre - SBradley Works

  2. Pingback: Thon hotell Vettre: Trygt nå? - SBradley Works

Leave a Comment